Over ons

17 februari 2017

Cees Polak (67) van Houthandel Polak in Lage Zwaluwe begon 25 jaar geleden een houthandel 'om de armoede vóór te blijven.' Inmiddels staat zijn zoon Bruce klaar om het stokje over te nemen.

"In de jaren zeventig moest ons boerenbedrijf stoppen omdat we te klein waren. Ik ben de vierde generatie en we waren blij dat we op de boerderij konden blijven wonen. Nadat we met het boerenbedrijf gestaat waren, had ik allerlei baantjes. Uiteindelijk zat ik op de vorkheftruck bij Houthandel Gooskens en daar is misschien stiekem het idee voor de houthandel al onstaan. Op de boerderij had ik een loods laten bouwen om te kunnen verhuren. Toen daar geen huurders meer voor waren, ben ik in de loods een houthandel begonnen. Eigenlijk om de armoede voor te blijven. Ik kon via-via een grote partij hout kopen en daar zat van alles in: Mahonie, teak, van alles. Maar omdat ik natuurlijk niets van hout wist, heeft Jan Dollevoet van Gooskens mij wegtwijs gemaakt.

In het begin maakte ik reclame in regionale kranten en verkocht ik voornamelijk aan particulieren in de buurt, maar dankzij mijn zwager hadden we heel snel een website. Daardoor veranderde er veel. Nu komen mijn klanten overal vandaan, tot Zwitersland, Duitsland en Italië aan toe.

Enkele jaren geleden verkochten we steeds minder bouwhout en tuinhout. Tegen Praxis en Hornbach kunnen wij niet concurreren. Toen we bij een leverancier waren, zagen we een apart stuk hout staan en het leek mijn zoon Bruce een goed idee om dat eens te gaan proberen. Wij hebben die stam laten komen en die was zo weg!

Gaandeweg gingen we ons steeds meer specialiseren in die aparte houtsoorten, waaronder Siberisch lariks, wengé, iepen, populieren, padoek en afrormosia, en in tafelbladen in grote maten van mooie houtsoorten. We hebben op dit moment zelfs een paar notenstammen liggen. We willen onszelf misschien nog geen volwaardige fijnhouthandel noemen, maar het gaat zeker wel die kant op.

Inmiddels ben ik en eens houdt het op. We zijn dus op zoek naar een constructie zodat mijn zoon het bedrijf kan overnemen. Bruce liep hier al rond toen hij nog een 'menneke' was. Samen met Michel van Driel vormen wij het team. Michel en Bruce hebben ook veel meer geduld met klanten dan ik. Zij vinden het mooi om mensen te helpen aan een prachtig stuk hout. Of een klant nu een latje wil of een balk, dat maakt niet uit; en iemand van een lucifer kan iemand van een pak hout worden, dat weet je nooit. Het is ook anders geworden. Tien jaar geleden was voor ons hout gewoon hout, maar nu staan we echt te genieten van een mooi stuk hout. Dat is wel veranderd."